
Diàlegs per a la Transformació és el simposi d’arribada de la Travessa cap al 2022. Ambdós projectes han estat impulsats pel grup Inspiració 2022. En el cas de la Travessa, aquesta s’ha desplegat durant l’any 2021 i part del 2022 amb la celebració de diverses ponències, taules rodones, caminades conscients i neteges perimetrals, amb l’objectiu de reflexionar, col·lectivament, com a ciutadans i en el transcurs d’un any sobre com, per què i envers què anhelem viure com a éssers humans i com a ciutadans que compartim un mateix espai i vivim en un mateix temps.
Com a culminació d’aquesta reflexió ciutadana, aquest simposi no només presentarà les conclusions de la Travessa cap al 2022, sinó que hi haurà també l’espai per a unes intervencions en forma de lliçó magistral a càrrec de personalitats que són absolutes referències internacionals en els seus respectius àmbits de la Terra, de l’Humà i del Transcendent que, no ho oblidem, han estat els tres eixos sobre els quals hem accionat els projectes esmentats.
Aquest simposi, com també la mateixa Travessa, així, s’ha fet i ordenat a partir d’aquesta mirada cosmoteàndrica que també serà present en els diàlegs respectius i que tindran els referents esmentats com ara Satish Kumar, Jorge N. Ferrer, Berta Meneses i Xavier Melloni.
Diàlegs per a la Transformació és organitzat pel grup Inspiració 2022 i s’inclou dins de la 8a edició del cicle Ignàgora que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i Manresa 2022. Inspiració 2022 és un grup ampli i divers de persones que volen vetllar pel que pensen, que és el nucli fonamental i essencial de Manresa 2022: la commemoració d’una transformació de naturalesa espiritual viscuda per Ignasi de Loiola fa cinc-cents anys a la ciutat de Manresa.
Grup Inspiració 2022

INAUGURACIÓ
DIVENDRES 25 DE MARÇ DE 2022 TEATRE CONSERVATORI
18:30 – 20:00
Sessió inaugural a càrrec de Xavier Melloni amb la ponència:
500 anys d’un 25 de març a Manresa
Íñigo López de Loiola –encara no sant Ignasi– va aparèixer a Manresa fa 500 anys a causa d’una ferida que va trasbalsar el rumb de la seva vida. Quan acollim el foraster, esdevé missatger que ens ajuda a descobrir les nostres pròpies ferides. Només quan les travessem, com ell, «podem veure totes les coses noves». Què vol dir això per a nosaltres, per a la ciutat i per al canvi de civilització que estem vivint?
Xavier Melloni (Barcelona, 1962) és antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió. Jesuïta i estudiós dels Exercicis Espirituals, també té un ampli coneixement dels textos de les múltiples religions. Diverses immersions a l’Índia li han permès de posar en contacte elements de la mística hindú amb la cristiana. En la seva tasca com a acompanyant espiritual integra elements de diverses tradicions. És membre de Cristianisme i Justícia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya i a l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat. Viu al centre espiritual La Cova de Sant Ignasi, a Manresa. Entre les seves publicacions destaquen La mistagogía de los Ejercicios Espirituales de San Ignacio (2001), L’U en la multiplicitat (2003), Escletxes de Realitat (2007), El desig essencial (2019), Voces de la mística (2009), El Crist interior (2010), Vers un temps de síntesi (2011) i Èxode i èxtasi en Ignasi de Loiola. Una aproximació a la seva ‘Autobiografia’ (2020).
PRESENTACIÓ DELS «SAVIS»
Segons la tradició històrica, un 25 de març de 1522, procedent de Loiola (Guipúscoa), va arribar a Manresa un home que, amb els anys, es convertiria en sant Ignasi de Loiola. Difícilment, en aquell moment, qui aleshores era Íñigo López de Recalde (1491-1556), podia haver pensat com la ciutat que el va acollir acabaria reconeixent i commemorant el seu pas i la seva estada iniciats un dia com avui de fa cinc-cents anys. Mig mil·leni després, i com a elements essencials dels Diàlegs per a la Transformació, Inspiració 2022 té la joia i el privilegi de presentar a la ciutat tres referents, tres savis en tota regla, per ajudar-nos a construir uns diàlegs que, lluny d’una simple voluntat teòrica i/o conceptual, volen esdevenir una eina per contribuir a ordir unes conclusions acompanyades d’uns compromisos ciutadans que, més enllà del 2022, puguin ser un petit full de ruta de com avançar una mica millor en aquest moment tan incert i difícil de les nostres històries personals i col·lectiva. Des dels àmbits Terra, Humà i Transcendent, intentarem reflexionar, meditar, però, sobretot escoltar l’altre tot fent-nos nostra aquella màxima expressada per Hans-Georg Gadamer: el diàleg de veritat és reconèixer que l’altre pot tenir raó en qualsevol moment. A partir d’aquí i amb l’ensenyança explícita de les infinites possibilitats que també ens va ensenyar el testimoni de transformació interior i combat espirituals viscuts per Sant Ignasi entre el 25 de març de 1522 i un dia indeterminat de febrer de 1523 a Manresa, Satish Kumar, Jorge N. Ferrer i Berta Meneses ens ajudaran amb el seu testimoni i aportacions a uns Diàlegs que se celebraran en les pròximes hores.
CAMINADA CONSCIENT
Al llarg de la Travessa cap al 2022 s’han celebrat fins a nou de les anomenades Caminades Conscients. Nou caminades portades a terme de manera silenciosa i conscient on, cada darrer dimecres de mes, tot partint de la plaça Major han finalitzat en diferents espais de la ciutat ressonants i propers amb alguns dels àmbits i eixos del grup Inspiració 2022. Com a culminació d’aquesta jornada d’inauguració dels Diàlegs per a la Transformació, i com a mostra inequívoca de l’aposta de la presència del silenci, s’ha cregut oportú cloure l’acte d’inauguració amb una caminada conscient des del Teatre Conservatori fins a El Pou de Llum, amb una aturada a El Rapte.

DISSABTE 26 DE MARÇ DE 2022
TEATRE CONSERVATORI
09.30 – 10.45
Lliçó magistral de Satish Kumar
RECONNECTANT AMB LA MARE TERRA
En l’era industrial, la humanitat ha arribat a creure que la natura és només un recurs per a l’economia. Hem de transformar aquesta visió errònia. Hem de ser conscients que la natura és la font de la vida mateixa. Això requereix una transformació fonamental en la nostra consciència i en la nostra visió del món.
De fet, la natura i els humans no estem separats. Som part integral de la natura tant com els animals, els ocells, els boscos i els turons. Som Natura! Ens hem separat de la nostra Mare Terra. Aquest és el moment de reconnectar amb la Mare Terra!
Presentació de les conclusions de l’àmbit Terra, a càrrec de Ramon Serra (Inspiració 2022).
Satish Kumar (1936) és un activista i locutor britànic indi. Ha estat monjo jainista, defensor del desarmament nuclear i pacifista. En l’actualitat, viu a Anglaterra. Kumar és fundador i director de programes del centre internacional d’estudis ecològics del Schumacher College i és editor emèrit de la revista Resurgence & Ecologist. El seu èxit més notable és la realització, juntament amb EP Menon, d’una caminada per la pau de més de 8.000 milles el 1973–1974, des de Nova Delhi fins a Moscou, París, Londres i Washington, les capitals dels primers països del món països amb armes nuclears. Està convençut que la reverència per la natura ha de ser el centre de tots els debats polítics i socials.
10.45 – 11.15
Pausa
11.15 – 13.30
Primer Diàleg per a la Transformació: Terra
Diàleg entre Satish Kumar, Ton Armengol (Escola Agrària de Manresa), Jaume Torras (Meandre), Alba Gros (L’Era) i Ramon Serra. Modera: Àngels Canadell, relatora de l’àmbit Terra de la Travessa cap al 2022.
L’eix Terra serà el primer dels Diàlegs. Després d’haver-nos adonat, en la Travessa, de la necessitat d’un canvi radical de la visió col·lectiva que ens permeti anar a l’arrel de la crisi ecològica i sistèmica actual, diferents ciutadans sensibles a les qüestions ecològiques i ecosòfiques, al costat de Satish Kumar, incidiran en el fet de sentir com la Terra és la nostra llar, que formem part dels ritmes i cicles de la Biosfera i que guarir la Terra és sanar-nos també a nosaltres mateixos…

DISSABTE 26 DE MARÇ DE 2022
TEATRE CONSERVATORI
16.30 – 17.45
Lliçó magistral de Jorge N. Ferrer
Espiritualitat Encarnada: Una Visió Integral de l’Ésser Humà i de la seva Transformació
«Perquè la totalitat plena de la divinitat hi viu corporalment.» (Colossencs 2,9)
En aquesta xerrada discutirem els trets principals i els horitzons transformatius d’una espiritualitat plenament encarnada. Una espiritualitat encarnada preveu totes les dimensions humanes –cos, món vital, cor, ment i consciència– com a socis en peu d’igualtat a l’hora d’alinear l’ésser humà amb el misteri creatiu del qual tot emergeix. Lluny de ser un obstacle, la participació del cos i de les energies primàries és crucial tant per a una transformació espiritual completa com per a l’exploració creativa de formes expandides d’alliberament espiritual.
Presentació de les conclusions de l’àmbit Humà, a càrrec de Natxo Tarrés (Inspiració 2022).
Jorge N. Ferrer, Ph.D., és llicenciat en psicologia clínica (1991) per la Universitat de Barcelona, on va fer una investigació doctoral sobre l’electrofisologia de la meditació Soto Zen. Anteriorment, va ser president del departament d’EWP, membre de la Fundació «La Caixa», investigador del Consell de Catalunya i erudit ERASMUS a la Universitat de Cardiff, Gal·les. Ferrer és autor, entre d’altres, de Revisioning Transpersonal Theory: A Participatory Vision of Human Spirituality (2002) i Participation and the Mystery: Transpersonal Essays in Psychology, Education and Religion (2018), així com és coeditor d’El giro participativo: espiritualidad, misticismo, estudios religiosos (2008). L’any 2000, Ferrer va rebre el Premi Presidencial del Instituto Fetzer pel seu treball fonamental en estudis de consciència. Des del 2003 és assessor del Fondo Salamander para el Estudio Avanzado de la Conciencia, i des del 2009 és assessor de l’organització Religions for Peace a les Nacions Unides en un projecte d’investigació destinat a resoldre el conflicte interreligiós global.
17.45 – 18.15
Pausa
18.15 – 20.30
Segon Diàleg per a la Transformació: Humà
Diàleg entre Jorge N.Ferrer, Rosa de Paz (Consell de Solidaritat), Marc Bernadich (FUB) i Natxo Tarrés. Modera: Oriol Pérez i Treviño, relator de l’àmbit Humà de la Travessa cap al 2022.
El segon dels Diàlegs girarà a l’entorn de l’eix Humà. Conscients que el conjunt de la condició humana ha assolit l’estat propi d’una «nit fosca», resulta evident que serà només amb l’assoliment d’una nova consciència com podrem començar a construir una veritable esperança acompanyada; això sí, d’una nova cosmovisió. Per intentar formalitzar el marc i els indicis d’aquest nou viure, conversaran diferents persones de la ciutat immerses de ple en la recerca dels propis procesos de transformació interior.

DIUMENGE 27 DE MARÇ DE 2022
TEATRE CONSERVATORI
09.30 – 10.45
Lliçó magistral de Berta Meneses
Vies actuals d’accés a la transcendència
Som al llindar d’una evolució espiritual on noves vies d’accés a la «Transcendència» s’incorporen. És un camí iniciàtic, un camí d’harmonia de cos, d’ànima, de terra i d’esperit. Harmonia de l’ésser humà amb l’Univers sencer. És camí per ESDEVENIR, és a dir, per arribar a SER el que SOM. Per això no és camí de “sabers” conceptuals (tot i que aquests hi siguin presents) sinó d’experiència de l’ÉSSER.
Quines vies o camins hem de recórrer? Quines actituds i aptituds hem de desenvolupar?
Presentació de les conclusions de l’àmbit Transcendent, a càrrec de Gabriela Vargas (Inspiració 2022).
Berta Meneses (Palència, 1945) és llicenciada en ciències químiques i teologia. És religiosa filipense i mestra zen en la línia de transmissió de Harada, Yasutani i Yamada (Zen Soto–Rinzai) Escola Sambokyodan. Treballa com a professora de matemàtiques i informàtica a l’Escola Nostra Senyora de Lourdes (Barcelona). Des del final dels anys 70 ha dut a terme un treball de recerca i d’aprofundiment de la cultura oriental, sobretot del budisme zen, i ha participat periòdicament en cursos intensius de zen a Espanya, a Europa i al Japó. Ha estat deixebla de Willigis Jäger i d’Ana M. Schlüter, mestres de l’Escola zen Sanbo-Kyodan. Va ser reconeguda mestra zen a Kamakura (Japó), l’any 1993, per Kubota Ji’un Roshi, i el 1998 per Ana M. Schlüter Kiun-An, amb el nom de Cho-Sui-An. Actualment, duu a terme un treball intens dins l’àmbit del zen mitjançant conferències, cursos de meditació i seminaris d’estudi en diversos països d’Europa, d’Amèrica i al Japó. És presidenta de l’Associació Zen Dana Paramita (Barcelona). Dins del Zendo Betania, és la mestra responsable de la zona de Catalunya i les Balears, i de les zones de l’Amèrica Central, a El Salvador, i de l’Amèrica del Sud, a l’Equador.
10.45 – 11.15
Pausa
11.15 – 13.30
Tercer Diàleg per a la Transformació: Transcendent
Diàleg entre Berta Meneses, Eva Torres (Grup de Diàleg Interreligiós), Joan Villaplana (Inspiració 2022) i Gabriela Vargas. Modera: Xavier Melloni, relator de l’àmbit Transcendent de la Travessa cap al 2022.
El darrer dels Diàlegs ens aproximarà a aquella realitat que podem anomenar de diverses maneres: transcendent, espiritual, interior o intangible. En un moment que podem identificar com a postreligiós i postsecular al mateix temps, el diàleg incidirà en temàtiques i significats com ara la qualitat humana profunda, l’autoconeixement, les pràctiques artístiques en la seva connectivitat amb l’experiència del transcendent.

Totes les sessions aniran embastades per unes petites meditacions musicals a càrrec d’Albert G. Galbany en forma de pòrtic- interludi i conclusió.

CLAUSURA
DIUMENGE 27 DE MARÇ DE 2022
ESGLÉSIA DEL SANTUARI DE LA COVA
18:00
CONCERT «Música Callada de Frederic Mompou (1893-1987)»
Frederic Mompou: Música callada
(Quaderns I-IV)
Josep Colom, piano
Com a culminació de la reflexió ciutadana, el simposi no només presentarà les conclusions de la Travessa cap al 2022, sinó que hi haurà també unes intervencions en forma de lliçó magistral a càrrec de personalitats que són referències internacionals.
Aquest simposi, com també la mateixa Travessa, s’ha realitzat i ordenat a partir d’una mirada cosmoteàndrica consistent en els àmbits de terra, humà i transcendent.
Diàlegs per a la transformació és organitzat pel grup Inspiració 2022 i està inclòs dins la 8ena edició del cicle Ignàgora que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manresa i Manresa 2022. Inspiració 2022 és un grup ampli i divers de persones que volen vetllar pel que pensen que és el nucli fonamental i essencial de Manresa 2022: la commemoració d’una transformació espiritual viscuda per Ignasi de Loiola fa cinc-cents anys a la ciutat.
